kisiel jabłkowy
Kuchnia

Różnorodność deserów

Na całym świecie ludzie uwielbiają desery. Oczywiście różnią się one między sobą, bo co kraj, to obyczaj. Ale ogólnie można je zdefiniować jednoznacznie. Desery to słodka potrawa zazwyczaj podawana na końcu dużego posiłku, czyli głównie obiadu lub przyjęcia. Ale nie tylko musi być on serwowany po obfitym posiłku.

Może również występować pojedynczo, jako poczęstunek o każdej porze dnia. W naszej rodzimej kuchni deser stanowi ciasto, tort, lody, ciastka, galaretki, bita śmietana z bakaliami. I wiele innych słodkich potraw. W każdej książce kucharskiej, jak i internecie są umieszczane . Poza tym zawsze warto też improwizować i praktykować samemu.

Zazwyczaj okazuje się na końcu, że niechcący wynaleźliśmy wspaniały przepis na deser, o który będą nas prosić nasi znajomi. Bo przecież desery składają się z różnorodnych słodkich produktów, których zazwyczaj mamy dużo pod ręką. Więc spokojnie można użyć do ich produkcji owoców, śmietany, budyniu, galaretek, czekolady, ciastek i stworzyć własną wersję deseru. Desery są odżywcze, bo posiadają węglowodany, witaminy i minerały. I dlatego wspaniale uzupełniają wartości energetyczne w naszym organizmie.

Na stołach w polskiej kuchni pojawiły się dopiero w osiemnastym wieku. Oczywiście na stołach ludzi zamożnych. Pod tym względem polska kuchnia możnowładców i bogaczy wzorowała się na kuchni francuskiej. Na ziemiach polskich tradycja podawania deserów rozwijała się powoli. Dopiero w dwudziestym wieku deser osiągnął charakter zbliżony do obecnego. Nie wszędzie istnieje tradycja jedzenia deseru po głównym posiłku. Najczęściej praktykuje się to w Stanach Zjednoczonych.